Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.



tiistai 1. joulukuuta 2009

Sanomalehdet

Monilla on mahdollisuus lukea sanomalehti sekä kotona että koulussa tai työpaikalla. Televisio- ja radiouutiset ovat myös arkipäivää, joten tarvitseeko joka talouteen kantaa päivittäin paikallislehden painotuote?
Keskimäärin kukin suomalainen kuluttaa vuodessa sanomalehtipaperia 32 kg verran, mihin kuluu suunnilleen saman kilomäärän verran puutavaraa ja muutama kilogramma kiertokuitua. Eikö näitä ympäristömme kannalta merkittäviä hiilinieluja kannattaisi säästää ja panostaa paperin kierrätykseen? Sanomalehtipaperin tekoon käytetään kierrätyspaperin lisäksi tuoretta puuainesta. Puukuidut voi kierrättää noin viisi kertaa, kunnes niistä tulee käyttökelvottomia. Suomessa ei ole tarpeeksi kierrätettyä paperia sanomalehtien valmistukseen, eikä keräyspaperin tuominen ulkomailta ole talouden tai ympäristön kannalta viisasta.
Sanomalehdet kannattaa viedä pois nurkista jo viimeistään kahden kuukauden kuluttua, jotta siistaus eli painovärin poisto on helpompaa. Lähin keräyspiste voi sijaita esimerkiksi lähikaupan vieressä. Kierrätys ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia, jos lehdet viedään keräykseen ruokaostosten yhteydessä.
Saasteita syntyy paperin tuotannossa ja painamisessa, mutta myös lehtien jakelu aiheuttaa päästöjä. Sen vuoksi kannattaa suosia paikallislehtiä, koska kuljetusmatkat lyhenevät. Helsingin Sanomat voi sitten lukea koulussa tai työpaikalla, minne lehti kuitenkin tilataan.

Lähteet:
http://sanomanews.com/Content.aspx?d=5798
http://www.paperinkerays.fi
Keräysviesti 2/2003, Jan-Erik Levlin

sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Sanomalehdet

Jokaisen kotiin on varmasti jossakin vaiheessa tilattu jotakin sanomalehteä. Se on hyväksi koettu perinne ja rutiini, josta on hyvä aloittaa aamu. Mutta onko sanomalehtien kierrätys yhtä rutinisoitunut tapa?
Kierrätys on tärkeää, sillä muuten sanomalehdet päätyvät kaatopaikalle muiden jätteiden sekaan tuottamaan haitallista metaania. Sitä paitsi sanomalehtien kierrätys ei ole vaikeaa, sillä monen taloyhtiön roskakatoksessa on myös laatikko keräyspaperille, jonne sanomalehdet tulisi kerätä. Kierrätyksen kannalta olisi parasta, jos lehti olisi alle pari kuukautta vanha, koska tällöin vanhan musteen irrottaminen on helpompaa uusiomassaprosessissa. Paperinkeräyksen sivuilta (http://paperinkerays.fi) saa hyviä vinkkejä kierrätykseen liittyen.
Sanomalehtien kierrättäminen on myös kaikista taloudellisin vaihtoehto Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Vaikkakin sanomalehden hyödyntäminen energiana olisi ympäristölle edullisempi vaihtoehto, mutta valtion on ajateltava budjettia ja näin ollen sanomalehtien kierrätys on halvempi vaihtoehto, kuin aina vain uuden puuraaka-aineen käyttäminen. Uusiokäytölläkin on kuitenkin rajansa. Sanoma Newsin mukaan paperiin käytettävää puukuitua voidaan käyttää uudelleen neljästä seitsemään kertaa, kunnes se on käyttökelvotonta.
Paperia kulutetaan paljon, joten kierrättäminen on tärkeää. Se on yksi helpoimmista keinoista säästää luontoa ja ympäristöä, joten ei ihme, että paperinkierrätys toteutuu Suomessa suhteellisen hyvin.