Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.



tiistai 8. marraskuuta 2011

Kiinan viljelymaa vaarassa
















Kiinan teollistuminen ja kehittyminen ovat jo jonkin aikaa johtaneet valtion suuriin ympäristöpäästöihin, ja nyt Yle uutisoikin ympäristöuutisissaan Kiinan liian suurista raskasmetallipäästöistä. Ongelmana on etenkin viljelymaan saastuminen.

Ylen ympäristöuutisissa kerrottiin eilen (7.11.) Kiinan raskasmetallivuodoista, jotka ovat yleistyneet hälyttävällä tavalla. Maan viranomaiset ovat huolissaan tilanteesta, sillä etenkin sulattamoiden savupiipuista ja vesistöistä saatavat näytteet kertovat viljelymaan huonosta tilasta: jopa kymmenen prosenttia viljelymaasta on Kiinan ympäristönsuojeluministeriön mukaan saastunutta. Tämä tarkoittaa, että valtion asettamat raskasmetallipitoisuusrajat - etenkin sinkki ja lyijy - ylittyvät reilusti.

Raskasmetallivuotoja kerrotaan tapahtuneen viime tammi-helmikuun aikana kymmenisen kappaletta. Vuodot kulkeutuvat viljelymaalle pilaten sen laadun ja aiheuttaen ympäristöongelmia. Samalla ne vaikuttavat ihmiselimistöön altistamalla hermosto-ongelmille, munuaisvaurioille sekä lisääntymiselimistön vahingoittumiselle. Tämän takia Kiina haluaisikin tehdä asialle jotain, mutta monet viljelijät pitävät Ylen mukaan taloutta tärkeämpänä kuin luonnonsuojelua.

Sitä voisi tietenkin miettiä, mitä taloudelle tapahtuu sitten, kun viljelymaat pitemmällä aikavälillä saastuvat toden teolla, eikä satoa enää tule? Onko viljely silloinkin ykkössijalla, vai alkaako ympäristön suojeleminen kiinnostaa? Itse olen sitä mieltä, että ongelmiin kannattaa ryhtyä etsimään mahdollisia ratkaisuja silloin, kun se on vielä mahdollista. Onneksi Kiinan hallitus on jo ymmärtänyt ympäristöongelmien vakavuuden.

Lähteet:

Yle: http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/11/raskasmetallit_saastuttavat_kymmenesosaa_kiinan_pelloista_3007244.html

Kuva: Säde

Ei kommentteja: