Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.



sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Hiljaisuuden päivä, eläinten viikko ja energiansäästöviikko 2012

Kuvaaja: Jari Kolehmainen

Hiljan nimipäivänä, maanantaina 8.10.2012 on hiljaisuuden päivä. Kuulosuoja.fi sekä Tinnitusyhdistys tarjoavat faktatietoa kuulovaurioista (mm. tinnitus) ja niiden aiheuttajista. Musiikille omistetulta Kuulosuoja.fi-sivuston alasivulta näkee esimerkiksi erilaisten soittimien aiheuttamat melutasot. Kannattaa lukea teksti ja katsoa video, mitä melusaaste on. Katso myös aiemmin ympäristöekologian kurssillamme tehty melututkimusKuuloliitto muistuttaa hiljaisuuden päivän merkitylksestä tällä tavalla:

"Päivän tavoitteena on nostaa esiin hiljaisuuden merkitys vastapainona lisääntyneelle melulle.Jo vartinkin hetki hiljaisessa ympäristössä laskee verenpainetta ja rauhoittaa mieltä. Hiljaisen vartin voi viettää vaikkapa luonnon keskellä tai muussa itselle mieluisessa paikassa. Luonto luo oivalliset puitteet täydelliseen rentoutumiseen ja hiljentymiseen. Metsän siimeksessä on hyvä kuunnella itseään ja kerätä voimia arjen jaksamiseen."

Kansainvälistä eläinten päivää vietetään vuosittain 4. lokakuuta, joka on Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Italialainen Franciscus Assisilainen (synt. 1181/1182, kuoli 1226) on katolisen kirkon mukaan eläinten suojelupyhimys. Assisilaisen sanoin: "Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Suomessa eläinten päivän järjestämisen aloitti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä toiminut Constance Ullner jo vuonna 1909. Silloin Helsingissä suurimpana ongelmana olivat näännyksiin ajetut hevoset, nyt hylätyt kissat, koirat ja kanit.

Eläinten päivästä alkoi eläinten viikko, jota tänä vuonna vietetään siis 4.-10.10.2012. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry (SEY) kertoo nettisivuillaan viikon tämänvuotisesta teemasta näin:

"SEYn Eläinten viikon 2012 teemana on kana. Kana on Suomen kolmanneksi yleisin lintu. Munijakanoja ja lihakanoja eli broilereita on maassamme yli 10 miljoonaa, mutta niitä pääsee näkemään vain harvoin. Missä ja miten nuo 10 miljoonaa eläintä elävät? Suomessa kanoja kasvatetaan enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti, vaikka ihmiset ovat huolissaan niiden kasvatusolosuhteista. Myös kananmunien kulutus on viime vuosina kääntynyt jälleen kasvuun. Alati yleistyvät harrastekanalat ja kotieläinpihat tuovat kanan lähemmäksi tavallista kansalaista, mutta kanaa pääsee näkemään tavanomaisissa tuotanto-olosuhteissa vain harvoin. Ruoaksi kasvatettavien kanojen tehotuotanto-olosuhteista olemme pitkälti mielikuvien ja imagomarkkinoijien luomusten varassa Missä kaikki kanat sitten ovat? Millaisissa olosuhteissa nuo miljoonat linnut todellisuudessa elävät? Entä millainen eläin kana ylipäänsä on ja onko se todella tyhmä, kuten usein kuulee sanottavan? Millainen on kanan maailma?"

Viikon kunniaksi on avattu Kanatieto.fi-sivusto, josta löytyy vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin. Tutustu esimerkiksi kananmunien pakkausmerkintöihin, katso video kanojen elinolosuhteista tai osallistu kanagami-kilpailuun.


Tällä viikolla vietetään myös valtakunnallista energiansäästöviikkoa. Lue blogikirjoitus pelikonsolien, kännykkälatureiden ja digiboksien energiankulutuksesta. Lisää mielenkiintoisia linkkejä löydät viimevuotisesta energiansäästöviikon tekstistä.



TEHTÄVIÄ YMPÄRISTÖEKOLOGIAN KURSSILAISILLE:

1) Mitä hiljaisuus merkitsee sinulle? Onko hiljaisuus katoava luonnonvara ja miten voisit itse vaikuttaa asiaan?

2) Mitä eläinten oikeudet merkitsevät sinulle? Puhutaanko niistä Suomessa tarpeeksi? Jos vertailet yhdysvaltalaisen ja brittiläisen eläinsuojelujärjestö PETAn (eri osoitteissa brittiläinen sivusto ja PETA TV), espanjalaisen Anima Naturalis -järjestön (videoituja performansseja erillisellä sivulla) sekä suomalaisten Animalian ja Eläinoikeusyhdistys Faunan toimintaa ja kampanjoita, onko niiden asiallisuudessa tai vaikuttavuudessa mielestäsi eroja? Löysitkö asiattomia kampanjoita? Mikä olisi oikeasti paras tapa vaikuttaa? Perustele.

3) Merimies Martti Leinonen työskenteli Neste Oilissa, kuunteli lemiläisen metalliyhtye Stam1nan levyä, sai ympäristöherätyksen ja siirtyi töihin Greenpeacelle. Tutustu tekstiin "Globen uupuneet" ja sen linkeissä oleviin musiikkivideoihin. Kuinka hyvät mielestäsi ovat teatterin, musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen, valokuvauksen tai urheilijoiden mahdollisuudet vaikuttaa eläinten suojeluun ja ympäristönsuojeluun?

4) Mikä on turhin omistamasi tavara, josta helposti voisit luopua? Perustele.

5) Tee sivulla "Testit ja pelit" olevat tehtävät. Kuinka monta maapalloa Ilmasto muuttuu -sivuston mukaan tarvittaisiin elintapojesi tyydyttämiseen? Kuinka monta puuta pitäisi istuttaa Standby-sivuston mukaan, jotta elektroniikan (televisio, videonauhuri/dvd-soitin, mikroaaltouuni, kännykkä) käyttösi tuottamat hiilidioksidipäästöt olisi mahdollista saada sidottua? Voit myös arvioida sitä, kuinka luotettavia tuloksia tällaisilla testeillä mielestäsi saadaan.

6) Miten voisit itse helposti säästää energiaa?

7) Osallistu koulun käytävällä olevaan energiansäästöviikon tietokilpailuun. Voit voittaa jättikassillisen makeisia ja retkijuomapullon, pääliinan tai avaimenperän, jossa on valokennolla toimiva lamppu.

Voit lähettää vastauksia em. kysymyksiin 1-6 tämän blogikirjoituksen kommentteina alla olevasta "kommenttia"-linkistä. Energiansäästöviikon kilpailuvastaukset (kysymys 7) palautetaan vastauslaatikkoon.